Tmavě pražená zrnková káva illy Dark 100% Arabica je silná káva s plným tělem, bohatou cremou a příjemnou vůní. Je to "naše firemní" káva, na které oceňujeme především její suverénní chuť s nádechem hořké čokolády, nízký obsah kofeinu a neznatelnou aciditu. Ráno nás budí, celý den drží na nohou a večer uspává...prostě parťák k pohledání
Kvalita
Káva illy je složena z devíti různých druhů kávy Arabica. To umožní, aby výsledná chuť byla vždy konstantní. Jako každá zemědělská plodina, také káva se liší sklizeň od sklizně. Správné namíchání kávové směsi se tak stává skutečným mistrovstvím.
Udržitelný rozvoj
illycaffè vždy nakupuje zelenou kávu přímo od konkrétních farmářů, nikdy ne prostřednictvím komoditní burzy. Jen tak je zaručena požadovaná kvalita zrn. Zároveň se vytváří dlouholeté vazby mezi pěstiteli a pražírnou. Společnost platí za dodávky zelené kávy až o 30 % vyšší cenu než je cena tržní. Udržitelný rozvoj se tak stává jednou z hlavních hodnot, které illycaffè uznává.
Kontrola
Než se zelená káva dostane do pražírny illy, je několikrát ochutnávána ve firemní laboratoři. První je nabídkový vzorek, následuje vzorek před tím, než celá zásilka opustí přístav v zemi produkce. Další vzorek se odebírá po příjezdu do přístavu Terst. Pokud tento vzorek odpovídá původním dvěma, je zásilka přijata do skladu illycaffè. V závislosti na délce skladování zelené kávy se provádí další průběžná testování.
Třídění
Stačí jediné špatné zrno z celkových padesáti, aby byla výsledná chuť šálku espressa znehodnocena. Každé jednotlivé zrno kávy illy tak prochází elektronickým tříděním: zrna prochází strojem, který pomocí speciálních paprsků zkoumá jejich fyzikální charakteristiky. Nezralá nebo fermentovaná zrna jsou následně vyřazena proudem vzduchu. Nicméně, díky péči věnované volbě suroviny, je výsledné procento vyřazených zrn velmi malé.
Balení
Čerstvě upražená káva při kontaktu se vzduchem ztratí až 40 % svého aroma během osmi hodin. Při balení kávy illy je proto využívána unikátní technologie, tzv. presurizace, při které je plechovka naplněna stlačeným dusíkem, inertním ve vztahu ke kávové směsi. Ten společně s oxidem uhličitým, který produkují upražená zrna, způsobuje, že v plechovce je podstatně vyšší tlak než v okolní atmosféře. Aromatické látky potom zůstávají doslova uvězněné v buněčné struktuře zrna. Espresso připravené z takto balené kávy má bohatší aroma a plnější tělo.
Kontakt na výrobce
illycaffè S.p.A.
Via Flavia 110
34147 Trieste
Italy
e-mail: servizioclienti@illy.com